5 clădiri istorice în Prahova, mai mult sau mai puțin cunoscute

România înseamnă descoperire. În orice colț al țării te vei găsi vei observa numeroase obiective turistice fie naturale, fie realizate de oameni ambițioși. Este o țară ce te cucerește din prima clipă, încă de la trecerea graniței, este un loc de poveste, un loc ce te ademenește și care nu te lasă deloc să stai indiferent în fața frumuseților sale.

Cascade, lacuri, munți, mare, muzee, peșteri, păduri dese, cetăți, clădiri istorice, tradiții și rețete ca la bunica – toate înseamnă România bine păstrată și conservată frumos.

Și chiar în mijlocul munților, într-o zonă de poveste stă parcă de strajă județul Prahova. Nu poți începe sau termina orice călătorie fără să nu poposești prin aceste locuri prahovene, în care natura a fost atât de generoasă încât cu greu îți poți imagina. Și dincolo de cadrul de poveste, vei fi cucerit de-a dreptul de tot ceea ce omul a putut construi și conserva. Numeroase clădiri istorice situate în Prahova te vor cuceri și vei dori să le cunoști îndeaproape istoria, povestea și arhitectura.

Iată mai jos câteva clădiri istorice situate în Prahova, clădiri emblemă, strălucind prin design și arhitectură:

Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina

Acesta impresionează prin arhitectură. Este astăzi un muzeu ce poate fi vizitat și a fost construit între anii 1893-1896, fiind ridicat în cinstea Iuliei Hasdeu ce a murit la o vârstă fragedă, la numai 19 ani de tuberculoză, fiind fata lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia Hasdeu a fost o elevă silitoare și primul român care și-a finalizat studiile la Sorbona în Paris. În interiorul muzeului pot fi observate imagini cu membrii familiei Hasdeu, dar și obiecte de familie, mobilier vechi, manuscrise, ediții princeps ale cărților savantului, dar și numeroase tablouri semnate de pictori celebri. Castelul are mai multe săli – salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, sufrageria, templul Castelului, biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu, Camera cu cale și camera obscură. Castelul este foarte bine întreținut.

Muzeul memorial Nicolae Grigorescu

Se află situat în Câmpina, fiind una dintre cele mai importante clădiri istorice ale județului. Aici este locul unde pictorul Nicolae Grigorescu și-a petrecut ultimii ani din viață. În timpul Primului Război Mondial, casa pictorului a adăpostit Cartierul General German, fiind supusă unor perioade grele, fiind incendiată. Chiar dacă o parte dintre obiecte au putut fi salvate, unele dintre acestea s-au pierdut. Cu toate acestea, casa a fost reconstruită, iar în perioada 1954-1955 fiul artistului a contribuit la reconsolidarea acesteia. În interior, puteți observa piese vechi de mobilier, obiecte autentice, creații, dar și tablouri ale pictorului.

Vila Carola din Sinaia

Aceasta este una dintre clădirile puțin cunoscute ale județului, dar care impresionează prin arhitectură și design. A fost construită în anul 1896 de către fostul valet al prințului Dimitrie Ghica – Joseph Ungarth. Acesta era cunoscut încă de prin 1870 ca fiind unul dintre primii hotelieri ai comunei Podul Neagului (zona în care se află acum Sinaia). După o vreme, în anul 1896, acesta construiește vila Carola, fiind folosită în scop turistic. În anul 1927 aceasta devenise cunoscută în rândul oamenilor de seamă ai țării, astfel că aici aveau să se cazeze oameni importanți, precum Yehudi Menuhin (dirojor și violonist).

Vila Alina Știrbei  

Este una dintre cele mai vechi construcții ale orașului Sinaia, datând din anul 1875. Aceasta impresionează prin arhitectură, astfel că încă din 1930 avea să devină Palatul Administrativ al orașului. După anul 1989 aici a fost găzduit sediul Finanțelor Publice, iar din 2016 a devenit Muzeul Orașului Sinaia. Acesta a fost construit de prințesa Alina Știrbei și soțul său, generalul Emanuel Florescu.

„Micul Trianon” din Florești

Astăzi este o ruină, însă ieri a fost construit pentru a adăposti 365 de dormitoare, fiind o construcție ce datează din anul 1911 și care impresionează prin arhitectură. Este cunoscut și sub numele de Micul Trianon. Situat în Florești, este o clădire în stil eclectic francez, urmând a fi fost înconjurată de grădini frumos amenajate și de fântâni asemenea celor din Versailles. Lucrările sale nu au fost finalizate deoarece Grigore Cantacuzino, moare în anul 1913 și odată cu izbucnirea Primului Război Mondial zona a fost ocupată de armata germană și mare parte din clădiri distruse. Astăzi pot fi admirate zidurile exterioare ale clădirilor.

5 clădiri istorice, mai mult sau mai puțin cunoscute din Prahova, dar care impresionează prin arhitectură și prin ambiția celor ce le-au ridicat.