Accentele industriale în amenajarea casei tale

Ești una dintre acele persoane căreia îi plac provocările în stilul de amenajare al locuinței și vrei să ieși din tipare? Stilul industrial poate fi o variantă cât se poate de potrivită pentru casa ta, materialele folosite putând scoate în evidență cât mai bine ideea de amenajare. Este un stil rebel ce a căpătat din ce în ce mai multă amploare, având în centrul atenției ideea de nefinisare, neșlefuire, aspect caracterizat prin imperfecțiuni stilistice, create pentru a imita tot ceea ce se regăsește în depozite sau hale de lucru.

Stilul industrial reprezintă o combinație de materiale, precum beton, grinzi de oțel, lemn, pereți de cărămidă. Toate acestea, puse una lângă cealaltă trebuie să asigure confortul locuinței, un spațiu primitor și inedit, o variantă altfel de cămin. Există bineînțeles posibilitatea ca acest stil greu de amenajat să capete accente elegante, îndrăznețe, sofisticate și astfel rezultatul final să fie unul la care nici măcar nu te aștepți.

Dacă te numeri printre acele persoane care iubesc 100% acest stil, poți încerca ideea de amenajare concentrându-te exclusiv pe elementele caracteristice stilului industrial. Dacă nu ești încă suficient de îndrăzneț, poți combina mai multe idei de amenajare, aducând în interiorul casei tale accente în stil industrial.

Stilul industrial a devenit pe zi ce trece mai apreciat de cunoscători, deși pentru prima dată a fost remarcat în amenajarea unor zone urbane, prin transformarea unor hale industriale în spații de locuit sau în cluburi și restaurante. Totul a fost cât se poate de bine creat așa încât la final, spațiul industrial să capete un aspect primitor și atrăgător, demn de descoperit.

Așa cum aminteam, amenajarea stilului industrial presupune folosirea unor materiale brute, precum oțelul, cărămida, betonul, metalul în ideea de design. Totul trebuie să fie cât se poate de atent așezat astfel încât locuința să nu iasă din tipare și să asigure confort. Pe lângă faptul că stilul industrial este una dintre cele mai noi tendințe de amenajare, din ce în ce mai apreciate, acesta reușește să îi ofere spațiului o amprentă unică, un aspect aparte, ce se va întipări ușor în ochii celor ce ajung în locuință. Cu toate că este vorba despre un stil industrial și ne gândim la materiale brute, grele, nu trebuie să facem exces, ci este bine să încercăm să le integrăm cât mai atent în spațiu, astfel încât să se potrivească și să ofere locuinței și un aspect elegant. De exemplu, metalul este un material ce poate ieși ușor în evidență, însă în același timp nu trebuie să fie folosit în exces. Poți încerca să faci anumite accesorii sau elemente decorative, amprenta materialului fiind una cât se poate de puternică.

Chiar dacă îți imaginezi să ai o locuință mai apropiată de stilul clasic, elegantă, poți încerca să combini elementele stilului principal cu anumite caracteristici ale stilului industrial. În acest fel, vei oferi niște accente de amenajare total diferite, dar care se vor potrivi perfect spațiului pe care îl amenajezi.

Materiale și culori caracteristice stilului industrial

Pentru amenajarea interioară ai putea încerca materiale precum metalul, cărămida aparentă sau betonul. Toate acestea sunt caracteristice stilului industrial, fiind parte din acesta. Cu alte cuvinte, nu putem amenaja industrial altfel decât folosindu-ne de aceste materiale.

Culorile predominante sunt negrul și albul, frecvent întâlnite în amenajările industriale. Pentru a nu crea un spațiu doar în negru și alb, ai putea adăuga cărămida sau culoarea lemnului, aceste culori accent având rolul de a încălzi atmosfera.

Funcționalitatea stilului industrial

Ceea ce este caracteristic este funcționalitatea acestuia. Fie că vorbim despre amenajarea unor spații moderne sau a unora vintage ori a unor hale sau depozite, stilul industrial poate fi una dintre cele mai potrivite variante.

Idei de amenajare specifice stilului industrial

– Pornește de la nivelul pereților – încearcă să lași la vedere structurile metalice din locuință. Poți lăsa peretele netencuit, erodat, să se vadă bucăți din cărămidă, lemn natural, toate acestea sunt cât se poate de importante.

– folosește cărămida aparentă pentru amenajarea bucătăriei;

– respectă pe pardoseală elementele care redau betonul, combinate cu alte variante de finisaje.

– folosește-te de pernele decorative – fiind considerat un stil rece, pernele decorative au posibilitatea de a însufleți atmosfera, făcând-o cât mai prietenoasă.

– ai în vedere ideea de spațiu deschis – de obicei, stilul industrial este prezent în hale de producție, așa că dacă ai cum, încearcă să nu delimitezi prea mult.

– abandonează ideea de perdele și draperii – acestea nu au ce să caute în amenajarea în stil industrial, însă poți pune accentul pe ideea de ferestre mari.

– accesorii caracteristice elementelor de artă contemporană – în casă ar fi bine să se regăsească obiecte caracteristice artei abstracte, pornind de la tablouri și sculpturi, ba chiar și până la prezența afișelor și ziarelor vechi.

– mobilierul trebuie ales cu multă grijă, fiind unul vintage, din oțel de obicei, cu scaune mici, dar cu picioare de fier, cu măsuțe de cafea ce pot fi realizate din paleți, cu canapele mici și paturi din fier forjat.

– iluminatul este o altă zonă unde poți adăuga accente prezente în stilul industrial. Creează corpuri de iluminat din metal.

Stilul industrial face casă bună cu arta contemporană, dar în același timp este unul cât se poate de nonconformist, oferind locuinței o abordare mai „ruginită” după unii, dar foarte apreciată de cunoscători.