Care sunt etapele unui proiect de design interior

Amenajarea unei locuințe înseamnă multă muncă, detalii puse la punct, schițe și planuri, mai exact totul înseamnă un adevărat proiect de design interior. Pentru ca la final locuința să arate așa cum îți dorești ai nevoie de sfaturile unor specialiști, mult mai creativi, dar mai ales cu o vastă experiență în amenajarea de interior, care îți pot așeza punct cu punct fiecare obiect de amenajare astfel încât la final totul să arate unitar, frumos, ca și când ar fi făcut parte din acel spațiu dintotdeauna.

Un proiect de amenajare presupune mai multe etape. Iată mai jos câteva dintre cele mai importante:

1. Discuții și măsurători de șantier

Un designer de interior este asemenea unui bun psiholog, acesta trebuie să înțeleagă punctual ce înseamnă pentru fiecare membru al familiei casa perfectă. De aceea, punctul de plecare în etapele unui proiect de amenajare este chiar prima vizită la spațiul ce urmează să fie amenajat.

Prima impresie a designerului trebuie să coincidă cu tot ceea ce își doresc cei ce dețin locuința, astfel că apar numeroase discuții pentru a determina cu exactitate preferințele fiecăruia, pornind de la mobilier, materiale de amenajare, accesorii și paleta cromatică.

Prima discuție purtată de către designerul de interior cu cei ce dețin spațiul are legătură și cu modul de organizare al spațiului ori cu locurile de depozitare. Tot atunci, se identifică hobby-urile și dacă acestea vor fi integrate în ideea de amenajare.

Măsurătorile se execută de designerul de interior pentru a planifica cât mai bine locuința.

2. Planurile tehnice

Planurile tehnice sau așa numitele schițe sunt necesare pentru ca locuința să capete o imagine de ansamblu. Acestea fac parte din partea tehnică a proiectului de amenajare. Designerul de interior va face planuri pentru piesele de mobilier, planuri electrice, planuri sanitare, planuri cu suprafețe și cote, acestea fiind realizate în 2D. Atunci când planurile sunt gata ele vor fi prezentate proprietarilor pentru a stabili eventuale retușuri.

Un designer de interior, în această etapă, ține cont de utilitatea spațiului, de culoarele de trecere, de volumele corpurilor de mobilă în așa fel încât rezultatul final, înainte de a fi frumos, trebuie să fie practice, să nu încurce.

3. Stabilierea conceptului de amenajare

Aceasta presupune o viziune finală a proiectului, cu un colaj de fotografii, cu implementarea acestora în format 3D. Se va avea o viziune asupra spațiului și mai apoi asupra pieselor de mobilier ce vor fi așezate în spațiu pentru a observa proporțiile. În această etapă de amenajare, cei ce dețin locuința vor putea adăuga sau scoate anumite elemente pentru ca la final să arate exact cum își doresc. Cu ajutorul unui proiect în format 3D designerul de interior va avea o viziune asupra conceptului de amenajare. Vor fi realizate randări, astfel încât imaginile să fie cât mai apropiate de forma finală.

Pentru ca amenajarea să capete forma dorită, designerul de interior va face o propunere de materiale și obiecte de mobilier precum și o propunere de buget.

4. Alegerea finisajelor

Pornind de la parchet, plăci ceramice, uși, paletă cromatică, vopsea lavabilă, finisaje pentru pereți, acestea vor fi incluse în planul de amenajare. După alegerea finisajelor propuse prin randări, acestea vor fi prezentate proprietarilor pentru acordul final.

5. Schițele pentru șantier

Aceasta este o etapă tehnică și cuprinde modul în care toate aceste elemente de finisaj vor fi montate pe pereți. Ca atare, cei ce le montează vor primi toate indicațiile din partea designerului de interior, detalii cu privire la scafe pentru tavane, sugestii de placare, cote, model de montaj.

6. Alegerea mobilierului și accesoriilor

Uneori, ne imaginăm că un designer de interior își începe munca de aici, însă am observat mai sus că sunt multe alte etape de parcurs. Pe de o parte, el începe prin realizarea unor schițe pentru un mobilier la comandă, dacă este cazul, pentru schițe cu privire la spațiile de depozitare. În funcție de solicitări, designerul de interior va trimite oferta furnizorilor așa încât să primească cele mai bune oferte. După acordul pe bugete, furnizorii vor trece la măsurători și tot aici designerul de interior va alege materialele și finisajele. Accesoriile, precum corpuri de iluminat, covoarele, fotolii, perdele, draperii, pături, perne decorative – toate acestea vor fi sugerate de designer și pot fi atât comandate de acesta, cât și comandate separat de către proprietari, în urma sugestiilor primite. De asemenea, se vor putea recondiționa anumite piese de mobilier deja existente în locuință, deosebite prin formă sau dragi celor ai casei.

7. Așezarea mobilierului și accesoriilor – ultima etapă în amenajare

Toate cele de mai sus vor trebui așezate pe fiecare perete, vor trebui montate, vor trebui reașezate acolo unde nu există potrivire. Este o etapă frumoasă, pe zi ce trece observând o altă înfățișare a locuinței. Cu alte cuvinte, toate aceste piese de mobilier și accesorii vor înfrumuseța locuința foarte mult. Atenția la detalii este foarte importantă în această etapă a proiectului.

În funcție de felul proiectului, de complexitatea sa, un proiect de amenajare poate varia între 1-12 luni. Placarea pereților, turnarea de șape, montajul de parchet, ceramică, mochetă, schimbarea instalațiilor electrice, termice sau sanitare sunt etape de lucru ce au nevoie de timp pentru uscare. De aceea, la prima discuție avută cu designerul de interior vei afla și durata de amenajare, acea perioadă pe care o aștepți cu multă nerăbdare pentru ca locuința ta să devină acel cămin de vis.

Telefon: (+4) 0761.917.943

E-mail: office@cr-design.ro