Castelul Iulia Hașdeu, elementul emblemă pentru Câmpina

Iulia Hașdeu se remarcă ca fiind elementul emblemă pentru Câmpina. Un castel construit între anii 1893-1896 pentru comemorarea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hașdeu a devenit astăzi muzeu și este una dintre principalele puncte de atracții ale orașului.

Iulia Hașdeu a murit la o vârstă fragedă, la numai 19 ani, de tuberculoză. Aceasta s-a remarcat printr-o inteligență sclipitoare, fiind primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris.

Privit din exterior, Castelul Iulia Hașdeu se remarcă printr-o arhitectură cu totul aparte, la început fiind denumit Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpaților.

De-a lungul vremii, mulți cunoscuți i-au trecut pragul castelului, dar cel mai bine l-a descris Ion Luca Caragiale:

„Pasim pragul si ne aflam sub domul inalt din centrul cladirii. In mijlocul salii circulare, sta linistit un stalp masiv de zidarie, de culoarea marmorii trandafirii. In partea din spate a stalpului, impotriva usii de intrare e o scara care suie la celelalte doua. In rand cu galeria, deasupra stalpului pe care se reazima scarile, este un pod sustinut de stalpi subtiri de fier. Deasupra acestui pod sta sub domul albastru, statuia Mantuitorului, o data si jumatate marimea naturala. Statuia este de lemn, si colorata, dupa stilul evului mediu, este o opera de rara frumusete a sculptorului Casciani din Paris. Mantuitorul se ridica deasupra unor nouri, catre cer cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamantul pe care-l binecuvanteaza cu amandoua mainile. Din ochi ii pica lacrimi, in maini si in picioare se vad urmele cuielor si pe frunte ale ghimpilor. Divinul Fiu se inalta cu fata catre isvorul luminii, catre Rasarit”. Descrierea se rezumă la elemente de spiritualitate, care îl ajutau pe Bogdan Petriceicu Hașdeu să ajungă la fiica sa din Ceruri. Acesta prin anumite practici spiritiste reușea să se „conecteze” cu fiica sa. Toate acestea au fost cuprinse într-un jurnal al marelui cărturar, aici fiind descrise discuții purtate cu Iulia.

Fenomene stranii au fost semnalate și după moartea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, existând numeroase legende, cunoscute de localnici.

Ce poți vizita aici?

Toți cei ce trec pragul muzeului Iulia Hașdeu se pot bucura de numeroase opere de artă, pot observa fotografii ale familiei Hașdeu, documente originale, mobilier vechi, manuscrise, colecții ale anumitor reviste ce au fost conduse de marele cărturar, tablouri valoroase semnate de pictori cunoscuți, precum Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea, Diogene Maillart.

Ceea ce surprinde este Templul Castelului, acolo unde pot fi cunoscute anumite preocupări spiritiste ale cărturarului, din dorința de a-și regăsi fiica.

Interiorul castelului Iulia Hașdeu poate fi vizitat de orice turist.

În Sala 1 putem observa Salonul de primire al doamnei Iulia Hașdeu, soția scriitorului, acolo unde se află și bustul acesteia, realizat din marmură.

Sala 2 este sufrageria și pot fi admirate portrete ale familiei pictate în medalioane, pe pereții camerei.

Sala 3 este Templul Castelului, caracterizat printr-un turn foarte înalt. Aici a fost construit un pronaos, cu altar. Chiar în mijloc se află sculptată o statuie a lui Iisus, aparținând lui Raphael Casciani. Statuia se păstrează intactă, chiar dacă de-a lungul timpului castelul a fost afectat de războaie, inundații. În sala aceasta se remarcă și camerele colorate, verde, roșie și albastră, aceste culori fiind date de vitraliile colorate.

În sala 4 se află biroul de lucru al lui B.P. Hasdeu, acolo unde pot fi observate portretele de familie.

Sala 5 a castelului este numită și camera cu cale, este o sală dedicată în totalitate Iuliei Hașdeu. Aici puteți observa o păpușă ce aparține Iuliei, bustul acesteia realizat de Ioan Grigorescu în anul 1890, dar și caietul de matematică și jurnalul fetiței.

Sala 6 este numită și camera obscură. Aici aveau loc ședințe de spiritism. Pot fi remarcate statueta lui Iisus, un porumbel de piatră și o lunetă astronomică.

Un copil mult prea grăbit, Iulia Hașdeu a lăsat în urma să un castel construit cu scopul de a fi regăsită, dar și parte din durerea tatălui, ce nu s-a obișnuit cu lipsa fiicei sale.

Telefon: (+4) 0761.917.943

E-mail: office@cr-design.ro