Ce face un designer de interior?

Profesia de designer de interior pare să fie oarecum învăluită în mister. Ori de câte ori privim o casă cu o amenajare cât se poate de creativă nu ne ducem cu gândul prea departe, ci ne oprim destul de aproape de forma finală. Nu știm câtă muncă, planuri și schițe stau ascunse în spatele acestei amenajări pentru ca acea locuință să devină cu adevărat un cămin.

Un designer de interior împletește pe de o parte profesia de artist cu partea practică, astfel ca la sfârșit locuința să devină spațiul mult visat. Unii oameni consideră că pot combina și ei toate acele elemente, de la culori și până la materiale și texturi ori piese de mobilier pentru a transforma spațiul într-unul primitor, dar la final ajung la concluzia că rezultatul final diferă mult de ceea ce și-au imaginat. Și asta pentru că un designer de interior are pe lângă multe ore de studiu și de muncă și mult talent.

Profesia de designer de interior devine din ce în ce mai apreciată peste hotare, fiind considerată extrem de fascinantă. Creativitate și simplitate – ajung ca în final să definească cu adevărat amprenta unei locuințe.

Bunul gust nu este întotdeauna suficient

Aproape oricine are bun gust și anumite idei de amenajare sau puțin simț artistic. Dar toate aceste lucruri nu sunt și suficiente pentru a face ceea ce face un designer de interior. Ai nevoie de mult studiu, de experiență, dar și de multă răbdare și capacitate de a identifica ceea ce își doresc oamenii, astfel încât să poți cunoaște cum să transformi cel mai bine spațiul pentru ca el să devină cel pe care și-l doresc. Calitățile artistice sunt foarte importante și fără ele un designer de interior nu își poate exercita profesia, însă nu întotdeauna putem aprecia obiectiv talentul. Se spune adesea că nu este suficient să ai talent dacă nu și exersezi pentru că totul se va pierde. Ca atare, ai nevoie de multă muncă, de mult exercițiu, de multe foi rupte, schițe pentru ca la final să nu fii doar un om talentat.

Talentul trebuie să existe, dar nu este mereu suficient

Ai nevoie de talent, de multă imaginație, trebuie să știi cum să combini totul pentru ca la final totul să strălucească și locuința să aibă acel farmec căutat de cei ce locuiesc aici și pentru care sunt dispuși să și plătească. Cu toate acestea, talentul și partea creativă apare în prima etapă a lucrării, atunci când identifici proiectul, când faci cunoștință cu casa și cu cererile proprietarilor. Ulterior, toate aceste schițe imaginative se vor transforma în implementări. Știi ce ai de făcut, însă toate lucrurile frumoase pe care ți le-ai conturat în minte trebuie transpuse în lucruri practice.

Designer de interior – cum începe totul în relația cu clienții

Prima discuție cu clienții este cât se poate de importantă. Trebuie să afli ce își doresc și totul în cel mai mic detaliu, trebuie să cunoști care le sunt preferințele, culorile dragi, ce anume și-ar dori să se regăsească în fiecare cameră, cum vede fiecare locuința în care trăiesc. Mai apoi, toate aceste idei ce ajung la tine ca prin ochii unui psiholog vor ajunge pe hârtie, îți vei face o schemă mentală și scrisă despre cum va arăta locuința. Odată ce planul este realizat, un designer de interior pleacă mai departe, ajunge să fie și un bun planificator de bugete, trebuie să se încadreze în tot ceea ce pot oferi cei ce dețin spațiul astfel încât la final totul să arate impecabil. Ca atare, un designer trece de la partea de creativitate spre analiza resurselor financiare și verifică cum le poate investi așa încât să poată achiziționa tot ceea ce are nevoie pentru planul de amenajare.

Discuțiile cu echipa de construcții sunt și ele comune în munca unui designer de interior, mai ales dacă locuința se află în faza de construcție sau renovare.

Designer de interior – muncă de teren

Nu poți fi designer de interior fără să nu fii o persoană creativă. Însă, trecând dincolo de aceste etape, un designer de interior va vizita showroom după showroom, va alege piesele de mobilier ce vor face parte din locuință, va alege accesoriile necesare pentru înfrumusețare, va alege plăcile ceramice, parchetul, va opta pentru un anumit tip de culori. Ca atare, pe lângă ideea de creativitate, un designer de interior face și multă muncă de teren.

Cum te ajută un designer de interior?

În primul rând îți prioritizează necesitățile, oferindu-ți sfaturi despre ceea ce ți se potrivește, care este paleta cromatică potrivită, tipul de mobilier, sugerându-ți și un buget.

De asemenea, atunci când unele piese de mobilier care îți plac sunt prea scumpe, cu ajutorul său vei găsi o variantă optimă să le găsești la prețuri mult mai accesibile. În plus, acesta te va ajuta să recondiționezi anumite piese de mobilier sau să le reașezi astfel încât să le pui mai bine în valoare.

Locuința ta poate deveni un spațiu unic, un designer adăugând aici acele accesorii care nu se mai regăsesc în altă parte, reușind să ofere casei tale o amprentă total aparte. De asemenea, te va ajuta să dai unitate spațiului. Și chiar dacă aici există numeroase accesorii care îți plac, la unele dintre ele designerul de interior va renunța, iar pe altele le va pune și mai mult în valoare, astfel încât să respecți un stil unic, o casă unitară.

Alege un designer de interior pentru ca locuința ta să devină mult visată!

Ai nevoie de sfaturi?

Telefon: (+4) 0761.917.943

E-mail: office@cr-design.ro