Cum să ai o casă eco friendly? Trucuri de amenajare

Atunci când spui acasă nu ai cum să nu te gândești la confort, la ideea de cămin, la spațiu primitor, cald și sigur. De aceea, atunci când te decizi să construiești o locuință mai mult ca sigur îți dorești ca aceasta să fie prietenoasă cu mediul înconjurător. Și plusurile unei astfel de construcții sunt evidente. Pe de o parte, costurile de întreținere sunt mult mai mici decât în cazul unei locuințe obișnuite, iar pe de altă parte, casa ta va fi mult mai apropiată de tine, acolo simțindu-te într-adevăr acasă.

O casă eco friendly presupune mai înainte de toate găsirea unor idei care, asamblate una lângă cealaltă, să conducă către locuința pe care ți-o dorești, atât atunci când vorbim despre construcție, cât și atunci când avem în vedere designul și de fapt tot ceea ce îți asigură confortul. Cu toate acestea, alegerea materialelor de construcție s-ar putea să presupună costuri mai mari, însă de cele mai multe ori astfel de costuri se vor amortiza destul de ușor. Dacă deja planul de arhitectură al locuinței tale este realizat și te-ai hotărât cum va arăta căminul tău, iată câteva sugestii de care să ții cont atunci când pornești construcția, așa încât tot ceea ce alegi să fie mai prietenos cu mediul înconjurător, dar și cu costurile de întreținere, pe mai departe.

Pompele de căldură, alegerea perfectă pentru o locuință eco friendly

Pompele de căldură se folosesc de căldura din aer sau din sol și reușesc să îți transfere energie în locuința ta, chiar cu ajutorul resurselor mediului înconjurător. Se montează foarte ușor și sunt foarte eficiente. În plus, sunt prietenoase cu mediul înconjurător și te ajută să economisești destul de mult, atunci când aduci în discuție costurile la căldură din timpul iernii.

Panourile fotovoltaice, o altă idee pentru o locuință prietenoasă cu mediul

Dacă până nu demult montarea unui sistem de panouri fotovoltaice presupunea costuri mari, astăzi, datorită cererii mari prețul lor a scăzut considerabil, așa că poate fi o soluție convenabilă pentru încălzirea locuinței. Acestea ar putea fi cuplate cu pompa de căldură montată și astfel vei găsi varianta optimă pentru încălzirea locuinței. Dacă consideri că panourile fotovoltaice ar putea afecta designul locuinței tale și în mod special al acoperișului, poți opta pentru montarea unei astfel de tehnologii cu geamuri solare sau montarea unor șindrile solare pe acoperiș. Aceste din urmă variante sunt mai elegante și se pot potrivi perfect cu designul oricărei locuințe.

Turbinele eoliene, perfecte pentru zonele cu vânt puternic

Dacă urmează să construiești într-o zonă cu vânt puternic, montarea unei mini turbine eoliene poate fi o soluție perfectă pentru locuința ta, deși este o variantă mai gălăgioasă. Cu toate acestea eficiența acestui produs este destul de mare, așa că ar fi bine să avem în vedere o astfel de variantă.

Materialele reciclate pentru construcție și design interior

Iată o variantă cât se poate de prietenoasă cu mediul înconjurător. Ți-ai imaginat vreodată că din materiale pe care nu le mai folosești ai putea să îți construiești sau să îți amenajezi locuința? Să ne imaginăm cum ar arăta un acoperiș realizat din cauciuc sau cât de bine s-ar potrivi o pardoseală realizată din hârtie reciclată și deșeuri de lemn.

Lemnul, soluția perfectă de amenajare pentru o locuință eco friendly

Lemnul este un material apreciat de designerii de interior, dar și de arhitecți pentru construcția locuinței. De aceea, am putea introduce această categorie de produs ca având toate proprietățile eco friendly, având și emisii de carbon minime și fiind o sursă regenerabilă. De aceea, locuințele din lemn sunt considerate eco friendly, iar atunci când amenajezi sau renovezi o locuință ar fi bine să aduci cât mai aproape de planurile tale de design acest material.

Toaletele dual flush, speciale pentru a proteja consumul de apă

Dacă te gândești la mediu, trebuie să te gândești cum să îl protejezi cel mai bine și mai ales cum să ai grijă de resursele sale. O toaletă dual flush poate fi o variantă potrivită pentru a economisi circa 80% din consumul de apă, având două variante de funcționare, un ciclu normal și unul economic.

Interioarele sau cum să te folosești de mici trucuri de amenajare eco friendly?

Designul unei locuințe trebuie să te reprezinte întru totul. De aceea, amenajarea sa nu este deloc un lucru peste care să treci cu ușurință, aceasta asigurându-ți confortul de care ai nevoie pentru a te simți minunat la tine acasă.

Pentru amenajarea unui interior perfect adaptat mediului ar fi bine să te folosești de culori naturale, luminoase, locuința să beneficieze de cât mai multe surse de lumină naturală.

Elementele cheie în designul interior eco friendly sunt:

– folosirea unor culori calde, luminoase, naturale;

– folosirea plantelor decorative de interior;

– amenajarea cu ajutorul lemnului – pornind de la pardoseală și până la piesele de mobilier alese;

– alegerea unor culori accent, așa cum ar fi verde;

– folosirea unor vopseluri și lacuri pe bază de apă.

Designul și planurile de construcție ale locuinței tale trebuie să coincidă cu dragostea ta pentru mediu, diminuând cât se poate de mult încălzirea globală, dar și efectul de seră. Iar atunci când vei reuși să amenajezi o locuință ce respectă întocmai aceste standarde, te poți considera parte din schimbare.