Amenajarea unui spațiu mic poate fi o adevărată provocare pentru oricine, însă respectarea unor reguli și principii te vor ajuta să ajungi la spațiul mult visat și astfel locuința ta mică să devină una cât se poate de cochetă, frumoasă, apreciată de toți cei ce pășesc în interiorul său.
Un apartament mic poate reprezenta pentru un designer multe planuri și schițe, timp și efort. Cu toate acestea, amenajarea unui spațiu mic poate veni și cu soluții inedite de decor, astfel încât să se creeze o combinație între un design aparte și unul funcțional.
Un apartament mic nu face întotdeauna referire la numărul camerelor, ci mai ales la dimensiunea acestora. Nu contează foarte mult câte camere are locuința ta, ci care este efectiv spațiul de care dispui pentru a așeza mobilierul așa încât totul să încapă și să aibă și un aspect plăcut.
Mai înainte de a trece la amenajarea unui apartament mic este bine să nu schimbi niciodată rolul fiecărei camere. De exemplu, dormitorul este un spațiu de dormit, așa că nu îl transforma într-un living. Trebuie să te concentrezi ca aici să încapă un pat de dormit și eventual un dressing și accesorii care să îți aducă confortul de care ai nevoie pentru a te simți bine.
Alegerea pieselor de mobilier se va face cu multă atenție. Ar fi bine să alegi piese de mobilier compact, cu numeroase funcții, cu canapele extensibile, paturi rabatabile, comode cu sertare, sertar aflat la nivelul patului.
Și dacă ai înțeles care sunt principiile de amenajare ale unui spațiu mic, iată mai jos ce poți face în fiecare cameră.
Amenajarea dormitorului dintr-un apartament mic
Dormitorul este una dintre cele mai importante camere ale locuinței tale. Este zona unde trebuie să beneficiezi de condiții maxime de confort, este locul unde te odihnești și de aceea este bine să încerci să fie cât mai bine amenajat și organizat astfel încât să nu se creeze dezordine. Nu supraaglomera cu multă mobilă, adu-ți aminte că aici ai nevoie de un simplu pat de dormit, eventual o comodă și de accesorii care să înfrumusețeze spațiul și să te facă să te simți bine. Pune accent pe calitatea patului, care poate fi rabatabil sau poate avea un sertar de depozitare, dar și pe saltea, creându-ți confortul necesar în timpul somnului.
Amenajarea livingului
Livingul este o zonă intens vizitată de oaspeți și de aceea trebuie să fie pe cât de funcțională, pe atât de primitoare. Pentru a organiza mai bine spațiul, poate că ar trebui să alegi un colțar sau o canapea extensibilă, mai ales dacă nu deții decât un apartament cu două camere. Acesta se poate transforma ușor într-un pat de dormit atunci când ai musafiri. De asemenea, alege piese de mobilier cu spații de depozitare pentru a nu crea senzația de dezordine. Dacă livingul este de mici dimensiuni alege culori deschise sau calde, creând senzația de spațiu mai mare. Etajerele și corpurile suspendate sunt alte variante pentru amenajarea unui living dintr-un apartament mic.
Amenajarea bucătăriei
Bucătăria este locul unde se regăsesc cele mai voluminoase electrocasnice, pornind de la frigider și până la aragaz sau cuptor. De aceea, alegerea unui mobilier compact, de culori deschise poate fi o soluție pentru a integra mai ușor toate aceste electrocasnice. Nu aglomera spațiul cu accesorii sau piese de mobilier de care nu ai nevoie și alege corpuri suspendate. În plus, amenajarea unei bucătării de mici dimensiuni poate fi completată de accesorii care să înfrumusețeze locul, pornind de la corpurile de iluminat și până la diversele piese de decor.
Amenajarea balconului
Mai înainte de a trece la amenajarea balconului ar fi bine să te hotărăști asupra rolului pe care vrei să i-l oferi spațiului. Ai putea opta pentru crearea unui spațiu de relaxare sau ai putea alege să îl transformi în dressing, debara, loc de joacă sau chiar o zonă unde să gătești, o mini bucătărie. În funcție de aceste alegeri vei găsi și soluțiile potrivite pentru amenajare. Spațiul de relaxare din balcon, de exemplu, nu are nevoie de multe piese de mobilier, ci doar de două șezloange comode pe care să stai și eventual câteva ghivece de flori. Un spațiu de depozitare are nevoie de dulapuri cu sertare, așa încât să încapă tot ceea ce îți propui. O bucătărie amenajată în balcon trebuie să corespundă ideii de gătit, așa că alege să așezi în balcon un aragaz, o hotă și un blat de bucătărie. Dacă ai posibilitatea, poți trage și instalația sanitară (scurgerile de apă) în balcon, fiind totul mult mai ușor.
Amenajarea unui hol mic
Un hol este de mare importanță, deși cei mai mulți nu pun accentul pe amenajarea acestui spațiu. Holul de la intrare reprezintă cartea de vizită a locuinței tale, zona cu care musafirii are pentru prima dată contact. De aceea, pune accent pe accesorii astfel încât să pară că totul este foarte primitor.
Amenajarea băii
Baia reprezintă locul de care ai nevoie pentru a te răsfăța și pentru a te simți bine. De cele mai multe ori apartamentele nu se bucură de băi foarte mari, așa că îți rămâne ție să fii inovativ și să amenajezi cât mai frumos spațiul. Te poți folosi de o ceramică în culori deschise sau calde, poți alege accesorii care să dea senzația unui spațiu mai mare, precum sunt oglinzile. Alege corpuri de iluminat specifice – o altă soluție pentru amenajarea băii.
Amenajarea unui apartament mic poate însemna creativitate, dar și găsirea unor soluții de design specifice cu dorințele tale, rezultatul final fiind cât se poate de atrăgător.