Dacă până nu demult designul interior însemna îndemânare, creativitate, proiect „asambat” punct cu punct cu atenție de designer, astăzi, nu ne putem imagina conceptul de amenajare interioară fără randare. Tehnologiile 3D au început să își pună din ce în ce mai mult amprenta în arhitectură și design, oferind o viziune mai amplă asupra aspectului și a modului de amenajare. De la prima discuție purtată cu clientul și până la forma finală apar etape care să conducă către forma dorită de proprietar.
Design interior acum mai bine de 50 de ani
Încă de pe atunci, designul interior însemna un adevărat proces, mult mai chinuitor decât astăzi. Creativitatea și schițele nu erau suficiente nici atunci pentru a da formă dorințelor clientului. Cu toate acestea, nu exista într-atât de multă tehnologie care să conducă către randări asemenea celor de astăzi. Unui designer îi era destulă o rolă de hârtie de talc pe care să proiecteze cu ajutorul unor echere și a unor creioane bine ascuțite proiectul de amenajare. De atunci și până acum, tendințele de amenajare interioară s-au schimbat, cerințele au devenit altele, iar randările foto realiste sunt o experiență plăcută ori de câte ori sunt prezentate clientului. Imaginația începe să prindă aripi de la primele discuții cu acesta, însă să construiești cu atâta măiestrie și atât de exact proiectul de amenajare încât să pară unul cât se poate de real, am putea spune că totul nu reprezintă un pas măreț spre cunoaștere.
Deși nu are nimic palpabil, cu ajutorul unei randări fotorealiste designerul de interior poate să reproducă cu mare exactitate spațiul, dar și tot ceea ce va fi așezat în interior, așa încât să pară un spațiu real, existent, o imagine asemenea unei fotografii.
Randarea, un element important
Randarea în cadrul procesului de amenajare reprezintă un element important. Pe de o parte, pornind de la discuția cu clientul, designerul de interior va reuși să facă o simulare cât se poate de exactă asupra proiectului de amenajare, astfel încât acesta să poată fi validat de către client. Desigur, schițele, planurile generale de amenajare sunt etape preliminare realizării randării, astfel încât imaginile create cu ajutorul tehnologiei 3 D să fie cât mai exacte și mai pe placul clientului, potrivite spațiului. Prin randare, se privește proiectul cu atenție, se poate transforma ușor orice cerință a clientului, pornind de la materiale, accesorii, lumini, combinații de culori. De cele mai multe ori, randarea este etapa finală, premergătoare amenajării propriu zise, etapa în care clientul își dă acordul asupra modului în care a fost gândit și amenajat spațiul interior. Cuprinde toate detaliile proiectului, pornind de la ceea ce își dorește clientul. Este bine ca mai înainte de randare să afli detalii despre culori, tapet, piese de mobilier, tip de parchet, astfel încât totul să arate prin randare cât mai aproape de realitate. Cu imaginea în mână, totul se va desfășura mult mai ușor, se pot schimba anumite detalii mai înainte de începerea etapei de execuție.
Randare – plusuri și minusuri
Randarea asigură o viziune de ansamblu asupra proiectului, pornind de la cele mai mici detalii. Astfel, mai înainte de a achiziționa materialele necesare în execuție poți vedea dacă ele sunt sau nu potrivite pentru ceea ce îți dorești. Un alt plus al randării constă într-o comunicare mult mai bună între client, designerul de interior și echipa de constructori. Vor ști mult mai ușor cum să execute lucrarea, cum să monteze anumite materiale, fiind un proces care va curge mult mai rapid. Randarea permite mai multe simulări, astfel că dacă nu ești mulțumit de anumite caracteristici ale spațiului, poți alege alte variante de finisaje.
Deși noi nu considerăm că randarea ar însemna un minus, aceasta necesită un timp suplimentar pentru execuție, dar și un cost în plus. Toate acestea contribuie la realizarea unui proiect de succes, fiind necesare numeroase teste de materiale, finisaje, accesorii, luminozitate, pentru ca proiectul final să fie cel dorit.
La ce trebuie să fim atenți atunci când primim o randare?
Randările se doresc a fi punctul de la care pleacă o amenajare, având ca scop final respectarea ei fidelă în realitate. Însă pentru a o putea respecta în implementare este foarte important ca designerul să respecte următoarele aspecte atunci când proiectează:
- Partea tehnică. Dimensiunile limită ale materialelor folosite (o placă de PAL are 2700x2000mm, cu o grosime de 18mm), o ușă la un dressing dacă este prea înaltă se poate curba, un sertar prea lung poate sa nu susțină o anumită greutate dacă nu sunt foloste glisierele specifice, un candelabru prea mare poate să nu fie susținut de un tavan din rigips etc.
- Îmbinările materialelor
- Prinderile pe perete (o poliță prea subțire sau din sticlă nu se poate prinde în console, ci trebuie să aibă sisteme care se pot vedea și care să nu fie foarte estetice)
- Lumina care apare într-o randare este posibil să nu se regăsească în realitate și atunci rezultatul final să dezamăgească.
Putem spune că randările ne ajută foarte mult, atât pe noi designerii, cât și pe beneficiari, însă atenția la detalii rămâne foarte impotrantă pentru ca proiectul să fie implementabil și realisitic.
CR DESIGN – soluții de amenajare pentru casa ta!
Telefon: (+4) 0761.917.943
E-mail: office@cr-design.ro