Atunci când spunem plăci ceramice ne vin în minte doar câteva modele, gresie și faianță adesea, însă lumea ceramicei este mult mai spectaculoasă de atât, astfel că pot există stiluri și produse total diferite și neașteptate, potrivite atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți.
Texturi, modele și dimensiuni – toate acestea contribuie la diversitatea plăcilor ceramice. Ori de câte ori ne aflăm în faza de amenajare a unei locuințe ne întrebăm adesea care este cea mai potrivită combinație estetică, care să se potrivească cu stilul de design pe care ni-l dorim în propria noastră casă. Pentru a ști ce se potrivește și ce nu, este bine să vedem care sunt tipurile de ceramică existente, dar și care sunt mărimile și stilurile acesteia.
Tipuri de plăci ceramice
De-a lungul timpului s-au remarcat trei tipuri de plăci ceramice: porțelanate, glazurate și neglazurate.
Plăcile ceramice porțelanate sunt potrivite atât pentru spațiile interioare, cât și pentru cele exterioare, sunt ușor de întreținut și spălat, fiind fără glazură și având un grad de absorbție mic de apă, astfel că sunt mai rezistente și durabile.
Plăcile ceramice glazurate sunt acoperite cu un strat de minerale și cu pete de ceramică. Acestea se găsesc în mai multe variante de finisaje, fiind fie mate, fie lucioase, fie semi-lucioase. Sunt rezistente la pete și la umezeală. Este bine de observat că atunci când achiziționăm plăci ceramice lucioase, zgârieturile sunt mult mai vizibile, astfel că există și riscul de a aluneca mai ușor.
Plăcile ceramice neglazurate sunt mult mai rezistente, fiind mult mai potrivite pentru spațiile exterioare. Au o rezistență mai mare la zgârieturi și pete, sunt mai grele, se montează ușor și nu există risc crescut de alunecare.
Dimensiuni
Dacă până nu demult nu aveam decât o singură opțiune la dimensiuni, astăzi ne putem bucura de o varietate de dimensiuni ale plăcilor ceramice. Le putem găsi disponibile în variante mici, ba chiar foarte mici, de doar 10 cm și până la 1 metru. Cu toate acestea, dimensiunile afișate la raft sunt oferite înainte de începerea procesului de producție, astfel că prin ardere acestea își pierd cam 10% din dimensiuni. Cele mai solicitate sunt dimensiunile 60×60 cm sau 60×120 cm.
În amenajarea interioară este bine să ținem cont de dimensiunea camerei. Chiar dacă ne plac plăcile ceramice mari, dar dispunem de o suprafață a camerei mică este bine să renunțăm la această idee și să optăm pentru plăci de dimensiuni mai mici. De exemplu, o baie mică are nevoie de plăci ceramice mici și deschise la culoare și nu de dimensiuni foarte mari. În acest fel, veți da senzația unui spațiu mai mare.
Modele
Modelele plăcilor ceramice sunt și ele destul de variate, astfel că în funcție de stilul de amenajare puteți beneficia de numeroase opțiuni.
Aspectul de piatră naturală este unul dintre cele mai solicitate. Cu toate acestea, mulți dintre cei ce se află în etapa de renovare sau construcție a unei locuințe se îndreaptă spre ceramică, având un preț mai mic și fiind mult mai ușor de întreținut, comparativ cu piatra naturală.
Este bine de observat că producătorii de plăci ceramice au creat modele diferite, în nuanțe cât mai vaste, oferind o mare diversitate și numeroase opțiuni clienților.
Unele modele imită foarte bine marmura, travertinul sau granitul, iar altele sunt create minuțios, astfel că dau dovadă de produs cât mai aproape de natural, dând senzația unor texturi grele, având margini mai puțini finisate, fiind dăltuite cu ciocanul.
Avantajele pardoselii cu plăci ceramice
Placarea pardoselii cu plăci ceramice, altfel spus, cu gresie este una dintre cele mai populare soluții. Avantajele sunt demne de remarcat – sunt ușor de montat și mai ales de întreținut. De asemenea, sunt durabile, dar și impermeabile. Varietatea de modele – mat, glazurat, în stil clasic, rustic sau modern poate transforma ușor aproape orice tip de spațiu. Pardoseala cu plăci ceramice este des întâlnită în baie, bucătărie și holuri. Un alt avantaj este reprezentat și de costurile reduse.
Dezavantajele pardoselii cu plăci ceramice
Atunci când vorbim despre dezavantaje, aflăm că există câteva. Mai înainte de toate, pardoseala cu plăci ceramice este rece, astfel că se menține o temperatură scăzută, fiind poate mai potrivite pentru sezonul cald, iarna fiind o sursă de disconfort uneori. Placarea pardoselii cu plăci ceramice determină un aer mai sobru încăperii, astfel că dacă îți dorești să amenajezi un spațiu cald și primitor poate că ar fi bine să te îndrepți spre alte soluții, poate chiar spre o pardoseală din lemn. Pentru a estompa senzația de rece, poți alege să așezi pe alocuri un covor gros sau chiar încălzirea în pardoseală.
Mai înainte de a achiziționa plăci ceramice pentru locuința ta este bine să realizezi un plan de amenajare, poate chiar o randare, astfel încât să vezi dacă ceea ce alegi este ceea ce ți se potrivește.
CR DESIGN – soluții de amenajare pentru casa ta!
Telefon: (+4) 0761.917.943
E-mail: office@cr-design.ro