Top 10 greșeli de amenajare

Un designer de interior îți va planifica cu atenție spațiul, va combina creativitatea cu funcționalitatea, va fi atent la detalii și va ști cum să combine fiecare textură și material pentru ca locuința ta să fie exact așa cum o visezi.

Un proiect de amenajare a locuinței înseamnă un plan destul de bine definit. Nu putem renova o locuință așa cum considerăm pe moment, ci trebuie să acordăm multă atenție specificului încăperii, dimensiunilor, utilității spațiului, astfel încât să evităm anumite costuri neplanificate. Alegerea unor finisaje nepotrivite sau niște măsurători greșite nu înseamnă altceva decât costuri suplimentare și un termen final de execuție mai mare decât ni l-am fi dorit.

Iată mai jos 10 greșeli de amenajare, pe care ar fi bine să le cunoști, mai ales atunci când te afli în faza de reamenajare:

1. Finisaje alese greșit, raportate la spațiu

Știm, în showroom totul arată perfect și asta pentru că amenajarea a fost făcută de un designer, astfel încât totul să se potrivească. Ori de câte ori ajungem în showroom suntem tentați să alegem un anumit obiect decorativ sau o anumită ceramică pentru pereți, neținând cont de spațiul nostru. De exemplu, plăcile de piatră sau gresie ori faianță de mari dimensiuni sunt potrivite pentru spații mari, iar cele mici pentru spații mai mici. De aceea, ține cont de dimensiunile spațiului tău, asociază finisajele mari cu camere mari și invers. În acest fel, proporțiile camerei nu sunt scoase în evidență. Plăcile de faianță mari vor crea disproporții și devin inestetice. La fel este și cazul pardoselilor. O cameră mică ar putea avea o pardoseală cu plăci de 60×60 cm sau 45×45 cm și nu mai mari.

2. Culorile sunt alese greșit

Orice locuință are nevoie de o pată de culoare. Însă, este bine să o alegem corect, astfel încât să nu devină nimic inestetic. Combinarea culorilor se numără printre principalele greșeli de amenajare. Fie că vorbim despre pereți ori despre mobilier, ai nevoie de un plan cromatic, astfel încât nimic să nu devină obositor pentru ochi sau spațiul să pară mic și supraaglomerat. De aceea, atunci când dorești anumite pete de culoare în interiorul locuinței tale, alege o schemă cromatică și contraste perfecte. Pereții accent sunt soluțiile cele mai potrivite. Te poți juca cu anumite culori și încăperea nu va arăta încărcat. Dacă vei folosi culori puternice peste tot, vei crea un oarecare disconfort cromatic și nu va fi deloc apreciat. În plus, nu contează ce ne spune Institutul Pantone despre culorile care se ”poartă” în acest an, important este să alegi ceea ce ți se potrivește pentru că orice culoare a anului trece.

3. Finisajele – alese greșit

Finisajele transformă locuința. Cu toate acestea, mulți nu dau atenție alegerii acestora. Bugetele mici sunt principala cauza pentru care optăm pentru finisaje de proastă calitate. De exemplu, parchetul laminat nu va fi niciodată la fel ca și cel din lemn masiv, la fel cum nici gresia nu va sta niciodată înaintea pietrei naturale. De aceea, ar fi bine ca atunci când optezi pentru amenajarea locuinței tale să acorzi multă atenție calității materialelor și să le alegi pe cele mai bune și pe cele care îți vor spori gradul de confort. Finisajele de bună calitate asigură și rezistență în timp și de asemenea, nu se vor demoda atât de ușor. De exemplu, parchetul din lemn masiv se „poartă” tot timpul, oferind casei un plus de confort.

4. Texturi alese greșit

Alegerea texturilor se va face ținând cont de specificul camerei respective. De exemplu, alegi o anumită culoare pentru bucătărie sau pentru baie, dar nu te gândești că o textură aleasă corect ar putea crea un efect mult mai puternic.

De exemplu, pentru dormitor ai putea alege să realizezi un perete cu plăcuțe decorative de diverse forme din plută, aceasta izolând fonic spațiul. În acest fel, ai putea realiza un perete accent care să pună în valoare spațiul.

5. Nu pui accent pe produse de calitate

Iată o altă greșeală pe care o poți face atunci când te afli în faza de amenajare a locuinței tale. Alegi întotdeauna lucrurile mai ieftine și nu mereu calitatea și asta pentru că sunt costuri mai mari sau pentru că anumite produse sunt mai atrăgătoare din punct de vedere estetic.

Cu toate acestea, un produs de calitate este durabil și nu trebuie să fie schimbat după o perioadă scurtă de timp. De aceea, planifică-ți cu atenție bugetul și chiar mai așteaptă până strângi sumele de bani necesare pentru a beneficia de o amenajare de calitate.

6. Nu pui accent pe montaj

Chiar dacă alegi finisaje de calitate, este posibil ca montajul să nu întrunească cele mai bune condiții. Atunci când aduci o echipă de meșteri fără experiență trebuie să te aștepți că aceștia nu vor acorda multă atenție detaliilor și de aceea este posibil să ai anumite pierderi ulterior. Vor fi pierderi de materiale, dar și de timp întrucât lucrările de șantier vor fi de lungă durată.

Atunci când alegi anumite finisaje ar fi bine să întrebi furnizorul dacă beneficiază și de o echipă de montaj, astfel încât să te asiguri că materialele vor fi folosite perfect. De cele mai multe ori, în spatele furnizorilor stau firme de construcții care asigură cele mai bune condiții de montaj. Echipa aleasă trebuie să fie profesionistă, asigurându-te de cele mai bune rezultate.

7. Nu pui accent pe informație

Atunci când demarezi un astfel de proiect de amenajare este bine să cunoști cu atenție fiecare etapă de lucru. În primul rând trebuie să știi care sunt pașii ce trebuiesc făcuți, iar în al doilea rând trebuie să cunoști măcar puțin din ceea ce reprezintă montajul, alegerea finisajelor, efectuarea instalațiilor sanitare. În prezent, sunt numeroase articole care îți arată anumite aspecte din amenajare, astfel încât să știi exact ce să ceri meșterilor atunci când se află pe șantier și mai ales cum să urmărești lucrarea.

8. Nu ții cont de proiectul tehnic

Acesta este un aspect cât se poate de important. Partea de amenajare reprezintă un capitol al proiectului tehnic și chiar se împletește cu partea tehnică. De aceea, este bine să ții cont de măsurători, de calcule, de materialele sugerate pentru amenajare. Vei găsi sugestii despre montajul instalațiilor sanitare, electrice, despre tipul plăcilor ceramice, despre codurile de culoare pentru pereți. Atunci când nu cunoști anumite aspecte este bine să comunici cu toată echipa implicată în amenajare.

9. Supraaglomerarea spațiului de locuit

Adesea, optăm pentru numeroase piese de mobilier, pentru accesorii și ne dăm seama că la final creăm un spațiu mult prea aglomerat. De aceea, este bine să optezi pentru utilitate. Astfel, alegerea pieselor de mobilier se va face în funcție de necesitate. Cu cât spațiul va fi mai liber, cu atât casa va arăta mai încăpătoare, vei crea senzația de spațiu generos.

10. Nu respecți stilurile de amenajare

Iată un alt aspect cât se poate de important. Nu ții cont de stilurile de amenajare și astfel ajungi să le combini uneori chiar într-o singură încăpere. Pentru o amenajare de calitate este bine să ai un plan unitar, să urmărești un singur stil în întreaga locuință, pornind de la holul de la intrare și până la dormitor. Pentru acest lucru ai nevoie să te informezi asupra stilurilor de amenajare și mai apoi să îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

Și dacă îți dorești să eviți toate aceste greșeli de mai sus și să beneficiezi de locuința mult visată, noi te putem sprijini. Planul tău de casă va deveni planul nostru!

CR DESIGN – soluții de amenajare pentru casa ta!

Telefon: (+4) 0761.917.943

E-mail: office@cr-design.ro