Amenajare clinică stomatologică

Amenajarea unei clinici sau a unui cabinet stomatologic este în mod sigur o provocare pentru un designer deoarece implică mulți factori importanți pe care acesta trebuie să îi reunească într-un spațiu echilibrat și armonios. Dacă în amenajarea locuințelor beneficiarii sunt unici și cerințele se limitează la ce își doresc aceștia, în cazul clinicilor, pe lângă angajați, trebuie avuți în vedere și pacienții care vor călca pragul clinicii. Totodată, în conceptul de design interior al unui cabinet stomatologic, trebuie acordată o atenție sporită normelor de igienă și eficientizării spațiului conform fluxului medical. Designerul trebuie, așadar, să gândească un spațiu estetic și neapărat funcțional și ușor de folosit.

Dorințele Medicilor vs  Așteptările Pacienților

Un factor foarte important de care trebuie să țină cont un designer este clientul său, cerințele și dorințele acestuia. În cazul amenajării clinicii stomatologice, provocarea apare atunci când dincolo de primul client – în cazul acesta deținătorii clinicii- apare și un al doilea beneficiar – pacientul, cel care va călca pragul cabinetului pentru a utiliza serviciile medicale. În creearea conceptului, proiectantul va fi nevoit, așadar, să țină cont de toți beneficiarii spațiului – pe de-o parte de cadrele medicale sau angajații clinicii, pe de altă parte de pacienții care vor beneficia de serviciile medicale.

Deoarece cadrele medicale sunt cele care folosesc cel mai mult spațiul, este necesar ca toate cerințele și nevoile acestora să fie acoperite în concept – de la poziționarea scaunului stomatologic, compartimentarea spațiilor de depozitare, până la culorile folosite. Totuși, nu trebuie neglijat ceea ce vrem să transmitem pacienților prin designul propus, cum vrem să se simtă aceștia când intră în clinică.

Normele sanitare

Un alt punct extrem de important în amenajarea unui cabinet, fie el stomatologic sau cu altă destinație medicală, o reprezintă normele sanitare în vigoare de care designerul de interior trebuie să țină cont atunci când gândește și concepe întreg spațiul.

Având în vedere faptul că o clinică sau un cabinet reprezintă o instituție medicală, este esențial ca în amenajare să ținem cont de normele impuse de DSP privind finisajele folosite. De pildă, pentru ca spațiul să fie ușor de igienizat și curățat, folosim suprafețe lucioase, suprafețe cu tratamente adecvate care să nu rețină microbi și bacterii, materiale calitative și apartură acreditată.

Deși respectarea acestor reguli poatet influența conceptul, nu trebuie să lăsăm ca proiectul să devină plictisitor și sobru. Există numeroase variante și alternative care ne permit să jonglăm cu texturi, materiale, culori în așa fel încât să obținem un spațiu confortabil, primitor dar și funcțional.

Conceptul propriu-zis – Procesul de design interior

Conceptul de design este un factor de bază în amenajările spațiilor comerciale deoarece știm cu toții cât de importantă este imaginea.  Dincolo de serviciile de care clientul beneficiază în clinică, un design armonios îl va atrage și îi va oferi acea experiență plăcută care să îl determine să revină. Totodată conceptul conferă spațiului identiatea vizuală și personalitatea care să îl reprezinte pe piața de specialitate. Designul spațiului trebuie să se îmbine, așadar, cu brand-ul pe care îl reprezintă clinica sau cabinetul.

În elaborarea conceptului de design al unui spațiu cu destinație medicală, în cazul nostru – clinică stomatologică- trebuie să avem în vedere 3 aspecte importante pe care le-am menționat și anterior: estetica spațiului – care include de la pardoseală, lavabilă, la culori, mobilier, corpuri de iluminat, funcționalitatea – poziționarea mobilierului, dinamica și eficientizarea spațului, gândirea unui flux de desfășurare a activității din fiecare încăpere, și siguranța – respectarea normelor de igienă și a măsurilor de protecție în caz de incendiu.

Iluminatul într-o clinică

Este un alt pas important și care necesită o planificare atentă în amenajarea unui spațiu comercial. Gândirea luminilor reprezintă un proces foarte complex și cu influență considerabilă în rezultatul final. Pentru obținerea unor încăperi ușor de utilizat, dar cu aspect frumos și care să transmită mesajul pe care ni-l dorim avem nevoie atât de lumina naturală, cât și de cea artificială. Ferestrele mari sunt un plus pentru o amenajare de succes și conferă sentimentul de siguranță.  Totodată sistemul de iluminat artificial, locul corpurilor de iluminat, intensitatea sau temperatura luminii trebuie să fie calitative, adaptate și gândite pentru fiecare spațiu.

Dacă în recepție lumina trebuie să fie relaxantă, dar nu extrem de puternică, în cabinete, iluminatul trebuie să fie suficient de puternic fără, însă, să obosească privirea sau să dea un sentiment neplăcut pacientului. Cel mai indicat este să existe un iluminat uniform, fără multe umbre, care să ofere vizibilitate pentru desfășurarea activității medicale, din mai multe surse, pe mai multe zone și dacă este posibil, un iluminat inteligent cu posibilitatea de adaptare. Piața oferă extrem de multe tehnologii avansate în acest sens. Foarte important este ca lumina să fie neutră spre rece (5000K) deoarece această culoare a luminii artificiale nu distorsionează nuanțele, permițând medicilor să lucreze cu mai multă acuratețe.

Amenajare clinică stomatologică Câmpina

Un proiect foarte drag nouă și o provocare a fost amenajarea acestei clinici stromatologice din Câmpina, Jud. Prahova. Am vrut încă de la început să nu fie un spațiu plictisitor și sobru, dar nu am scăpat nicio clipă din vedere normele pe care trebuia să le respectăm.

Ne-am jucat, într-un mod curajos, cu culorile. Am folosit nuanțe stinse de roz și turquoise sau verde-albastrui combinate cu bej, gri, mult alb și accente subtile de negru. Am adus culorile atât în mobilă – dulapuri, panouri, scaune, canapele, cât și în pereți/tavan pentru a obține echilibru.

Pentru pardoseală am ales un linoleum în culori subtile care imită terazzo. Acesta face spațiul mai interesant, primitor și călduros combinându-se armonios cu restul elementelor și culorilor.

Pentru un efect interesant și un aer modern, am optat pentru uși într-o nuanță de gri deschis cu toc negru.

Deoarece ne-am confruntat cu un spațiu foarte îngust pentru hol, am ales să colorăm tavanul. Am obținut, așadar, un hol atractiv dar care să nu dea impresia de sufocare.

Am jonglat și în ceea ce privește texturile. Pe lângă mobilier, am adus elemente de sticlă colorată care să dea dinamism și care să fie și ușor de curățat.

Tot pentru dinamică și pentru a ”îndulci” spațiul, am aduc câteva elemente rotunde, circulare care să contrabalanseze muchiile și unghiurile drepte ale mobilierului.

În ce privește iluminatul cabinetelor, am folosit ca sursă principală, plafoniere led și unde a fost cazul spoturi tubulare aplicate. Pentru zona de recepție, pe lângă șinele led încastrate, am ales să aducem deasupra biroului 3 lustre pendul care să încălzească spațiul și să îl facă mai primitor. Pentru zona de hol, am folosit de asemenea șină led încastrată, spoturi și pentru accent, bandă led. Unde spațiul a permis, ne-am jucat și cu corpuri de iluminat mai interesante care să dea personalitate și valoare conceptului.  Pentru eficientizare, pe zona de subsol am optat pentru senzori de mișcare în ceea ce privește iluminatul. Dacă vorbim de ambianță, întregul spațiu are sistem audio cu boxe integrate în tavan și două televizoare pentru zona de recepție/sală de așteptare.

De ce să apelezi la un designer pentru amenajarea unei clinici sau a unui cabinet stomatologic?

Amenajarea unei clinici sau a unui cabinet pentru servicii medicale este un proces complex care implică mulți factori esențiali. De aceea este recomandat să apelezi la un designer. Datorită experienței în domeniu, acesta poate facilita tot procesul.  Un designer de interior are o vedere de ansamblu dar nu scapă din vedere detaliile, poate anticipa eventuale probleme, găseșe soluții adaptate spațiului. Totodată, poate găsi un echilibru între estetică și funcționalitate, având în vedere totodată normele și standardele de igienă impuse.

Designerul/Arhitectul de interior cunoaște materialele și piața și poate monitoriza implementarea proiectului observând cele mai mici detalii.

Dacă ai în plan să deschizi o clinică sau un cabinet, sau vrei să renovezi un spațiu cu destinație medicală deja existent, studioul nostru de design interior poate face acest proces mai ușor și poate face din viziunea ta, un concept bine gândit, frumos și practic. Întreg proiectul, surprins prin ochii fotografului nostru profesionist, îl puteți vedea aici https://cr-design.ro/proiecte/proiect.php?dp=clinica-stomatologica.

CR-DESIGN este alături de tine pentru a da naștere acelei amenajări de 5*****, exact pe gustul tău!